× 

Látásproblémák

Akromatopszia (színvakság)

- Ez a betegség teljes vagy részleges színérzékelés hiányával jár. A betegség oka az lehet, hogy a csapok nem megfelelően működnek, túl kevés van belőlük vagy hiányoznak. Ezek felelősek a színlátásért és éleslátásért. Ez egy genetikai betegség, de előfordulhat más szembetegségek következtében is.

Szemtengelyferdülés (asztigmia)

- Az asztigmia a szem egyfajta fénytörési hibája, a harmadik leggyakoribb szembetegség a rövidlátás és a távollátás után. Az asztigmiás szem a párhuzamos fénysugarakat sehol sem gyűjti egy pontba, hanem gyűjtővonalakban egyesíti. Az asztigmia mértékét ugyanúgy dioptriában adják meg, mint a rövidlátásét vagy a távollátásét.
Az asztigmia kétféle lehet:
 • * szabályos asztigmia - esetén a legdomborúbb és leghomorúbb tengely derékszöget zár be egymással. Ezt az elváltozást lehet korrigálni ún. Cilinderes szemüveg lencsével
 • *szabálytalan asztigmia -általában valamilyen másik betegség, hegesedés, sérülés következtében jön létre. A szaruhártya legdomborúbb és legkevésbé domború tengelye hegyesszöget zár be. A szabálytalan asztigmia kontaktlencsével ill. szaruhártya géllel korrigálható.


Daltonizmus

Ezt a látáshibát a csökkent színlátás jellemzi. A beteg nem tudja megkülönböztetni elsősorban a piros és zöld színeket egymástól, de ez előfordulhat más színekkel is. A színtévesztés leggyakrabban férfiaknál fordul elő.

Rövidlátás (latinul Myopia)

- A leggyakoribb fénytörési hibája a szemnek. Ez a károsodás abban nyilvánul meg, hogy a szem fénytörő képessége az egészségesnél nagyobb, mert a szemgolyó túl hosszú vagy a szemlencse és a szaruhártya az egészségesnél domborúbb.
Ezt a látáshibát negatív görbületű, konkáv lencséjű szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálják. Ha Ön rövidlátó, akkor a dioptriáját negatív szám jelöli.
A rövidlátás mértéke szerint a rövidlátás lehet:
 • - enyhe, legfeljebb −3 dpt
 • - közepes, kisebb mint −6 dpt
 • - magas - több mint – 6 dpt


Távollátás (latinul Hyperopia)

- A rövidlátás mellett leggyakoribb látáshiba, melyet a szem fénytörése okoz. A távollátást az okozza, hogy a szem fénytörő képessége nem elegendő, mert a lencse laposabb vagy hiányzik.
A távollátás korrigálásához konvex lencséjű szemüveget vagy kontaktlencsét használnak. Ha Ön távollátó, akkor a dioptriáját pozitív szám jelöli.

Szemtekerezgés (latinul nystagmus)

- Ez a betegség a szemgolyók akaratlan, ritmusos rezgésével, mozgásával jár.
Szemtekerézgénél a szemgolyók mozgása a következő lehet:
 • - Vízszintes
 • - Függőleges
 • - Forgó
 • - Ferde


Kancsalság

A két szem együttmozgásának zavara, a szemizmok gyengesége okozza. Következésképpen változik az egyik szem látószöge a másikhoz képest. A kancsalság következtében sérül a térlátás. Kancsalságot lehet korrigálni szemüveg és gyakorlatok segítségével. Műtéti beavatkozással is helyreállítható a kancsalság.
Kancsalság lehet:
 • - Széttérő - a szemek a látószögtől kifelé fordulnak
 • - Összetérő - a szemek a látószögtől befelé fordulnak