× 

Pupillatávolság (PD) mérése

Ahhoz hogy valakinek a lencséjét pontosan helyezzék el a szemüvegkeretben általában szükséges a Pupilla Távolság (PD), mely fogalom a milliméterben kifejezett távolsága egy személy két pupillájának a középpontja között. A pupilla-távolságot a pupillák középpontjai közötti távolság adja.

Optikailag pontos szemüveg csak a pupilla-távolság ismeretében, ill. azok pontos betartásával készülhet. A pupillák egymástól mért távolságát (PD-t) párhuzamos szemtengely állás esetén (távolba nézéskor) mérjük.

Az orr függőleges vonalától jobbra-balra a pupillatávolságok eltérhetnek. Ajánlott az elektromos PD-mérő használata, mert ezzel az eszközzel pontosan leolvashatók az értékek.

A recepten feltüntetett dioptria (dptr) érték ismerete mellett még fontos adat lehet az LC- távolság (szemüveglencse-szaruhártya távolság) is.

Anatómiai szempontok alapján az orrgyök alakja (egyenes, domború, homorú) a legfontosabb tényező. Az orrnyereg szélességek, ill. a keretek felfekvésének helyei változók, ezért nem helyezhetők tetszés szerint minden orra. Ha az orrtámasz felülete nem elég nagy, akkor az orron benyomódás keletkezhet, ezáltal a viselés kellemetlenné válik.

A fej- és arcforma (csontok, idegek, izmok elhelyezkedése), fülforma (ívelt, szögletes, fejhez simuló, elálló), fülmagasság a szemhez viszonyítva (Imre-döntés), halánték távolság és szélesség (a szemöldök vonalában kell mérni), szemöldök vonala, íve és magassága is fontos szempont a szemüvegkeret választásánál.