× 

Lencse típusok

A szemüveglencsék kétféle alapanyagból készülnek: üvegből (ásványi lencse) és műanyagból (organikus lencse). Cégünk kizárólag műanyagból készült lencséket forgalmaz, mivel ezek a lencsék sokkal könnyebbek, és nehezen törnek, ezért kevésbé balesetveszélyesek. A lencsét tovább lehet finomítani tükröződésgátló bevonattal, karcálló bevonattal, illetve fotokróm (fényre sötétedő) bevonattal.

A karcálló bevonat anyagának köszönhetően a lencse ellenállóbb lesz a sérülésekkel szemben, például karcolódás. Meghosszabbítja a lencse tartósságát , valamint felülete könnyen tisztítható.

A tükröződésgátló bevonatnak köszönhetően a bevonat megakadályozza a fényvisszaverődést és minimalizálja a nem kívánatos bepárásodást. Javítja a vizuális komfortérzetet, ezáltal nem kell erőltetnie a szemét- például amikor számítógépen dolgozik vagy vezet. A hidrofób réteg állandó tiszta látást biztosít. A tükröződéscsökkentő réteggel nem kezelt lencsék olyan fényvisszaverődéseket vagy tükröződéseket idéznek elő, amelyek a viselőt, sőt annak beszélgetőpartnerét is zavarják.

Fotokróm (fényre sötétedő) bevonatnak köszönhetően a szemüveg lencséi automatikusan sötétednek vagy világosodnak az erősebb napfény, sugárzás vagy éppen az alacsony napsugárzás hatására. Ez a lencse elnyeli a káros UV-sugarakat.

A megfelelő törésmutató kiválasztásával érhetjük el, hogy a lencsék esztétikusak, vékonyak és könnyebbek legyenek ( ebben az esetben a következő törésmutatókat lehet választani: törésmutató 1,50 - hagyományos lencse , 1,56 , 1,60 , illetve 1,67 ).

Törésmutató - A szemüveglencsét optikailag jellemző egyik legfontosabb érték a törésmutató. Minél nagyobb a törésmutató értéke, annál vékonyabb a lencse. Ez különösen fontos szempont a 2, illetve annál magasabb dioptria értékű szemüveglencsével megrendelt szemüvegek esetében. Így a magasabb dioptriájú szemüveglencse esztétikusabban illeszthető akár a fém keretbe is, és nem, vagy csak kis mértékben lóg túl a kereten a lencse. (Az hagyományos, azaz a normál vastagságú műanyag lencse pl. 1.49 értékű, míg a vékonyított lencsék 1.56, 1.6, 1.7, ill. 1.74 törésmutatóval készülnek.)